Усі іноземні громадяни мають право на ведення підприємницької діяльності в Україні. Найпоширенішим видом самостійного підприємництва є ФОП (фізична особа-підприємець), яке не вимагає установчого капіталу, окремої юридичної адреси, наявності співробітників тощо та може функціонувати за спрощеною податковою системою.

Чи можна зареєструвати ФОП без посвідки на тимчасове або постійне проживання в Україні?

Згідно ст.4 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, мають право на здійснення підприємницької діяльності, для чого тепер не потрібно отримувати посвідку на тимчасове проживання, навпаки, реєстрація ФОП є підставою для видачі посвідки.

Як отримати облікову картку платника податків

Щоб зареєструвати ФОП іноземцям достатньо мати договір оренди нерухомості на території України, відповідно до Листа-роз׳яснення Міністерства юстиції України від 23.01.2018 р. та отримати облікову картку платника податків – десятизначний код в Державному реєстрі фізичних осіб.

Тут виникає колізія в законодавстві, адже, для отримання ідентифікаційного коду, іноземцю необхідно надати посвідку на тимчасове чи постійне проживання в Україні, згідно з Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, хоча це ж саме положення у розділі «Порядок реєстрації фізичних осіб платників-податків» засвідчує можливість отримання коду без посвідки.

Отже, для отримання облікової картки платника податків не обов’язково мати посвідку на тимчасове або постійне проживання. Достатньо надати наступні документи:

  • заяву;
  • паспорт;
  • засвідчений в установленому законодавством порядку переклад паспорту українською мовою.

Отримання картки платника податків безкоштовне та триває до 5 днів.

Іноземці, так само як і громадяни України, мають право відмовитися від отримання ідентифікаційного номеру через власні релігійні переконання, але встати на облік платників податків зобов’язані.

Порядок оформлення ФОП

Для відкриття власної справи іноземцям необхідно звернутися до державного реєстратора особисто або через законного представника (завірена нотаріусом довіреність). Зареєструвати ФОП через додаток «Дія», використавши електронний підпис, як це роблять громадяни України, поки що неможливо, адже в додатку, на початок 2022 року, працює лише одна функція для іноземців – отримання посвідки на проживання.

Документи, необхідні для реєстрації ФОП:

  • заява;
  • паспорт;
  • переклад паспорту українською мовою (завірений нотаріально);
  • довідка про оренду нерухомості або реєстрацію місця проживання;
  • облікова картка платника податків.

Перед написанням заяви варто обрати види економічної діяльності за класифікатором (КВЕДи). Також необхідно визначитися з видом оподаткування (загальне або спрощене), для цього краще звернутися за консультацією до бухгалтера.

Вартість оформлення ФОП

Реєстрація ФОП в Україні безкоштовна, згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Але без кваліфікованої юридичної допомоги та консультацій фахівців зареєструвати підприємницьку діяльність без помилок та фінансових втрат в подальшому досить важко, тому вартість послуг компаній, які здійснюють реєстрацію «під ключ», виправдана.