Кредитування або грошове зобов’язання з боку контрагента завжди має ризики виникнення проблемної заборгованості. Перед тим, як укладати договори, що передбачають відстрочені платежі, інвестування або кредитування, необхідно дослідити діяльність потенційного партнера, поцікавитися його оточенням та іншими контрактами.

Причини проблемних заборгованостей

Причин для цього може бути безліч, але можна визначити їх основні групи, щоб зрозуміти який саме підхід до стягнення боргу необхідно застосувати.

Отже, першою причиною несплати боргу є форс-мажорні обставини, які спричинили фінансові втрати боржника.

Другою причиною можна назвати банальне небажання боржника виплачувати борг, мотивоване розумінням того, що за відсутності майна або власних активів, стягнути борг з нього буде вкрай важко.

Третя причина – боргові зобов’язання перед іншими кредиторами, які виявилися більш наполегливими.

Четверта причина – об’єктивна неможливість виплати боргу через банкрутство, втрату майна тощо.

Підтвердження платоспроможності

Щоб уникнути ситуації з проблемним боргом, бажано перевірити потенційного боржника на надійність: здатність підтвердити спроможність вчасно виплатити борг активами або майном. Якщо позичальник відмовляється брати в борг на таких умовах, є ризик того, що бажання отримати в борг мотивоване не крайньою необхідністю, а елементарною доступністю такої можливості.

Стягнення проблемної заборгованості

Стягнути проблемну заборгованість можна двома способами:

  • досудовим врегулюванням шляхом переговорів, домовленостей тощо;
  • в судовому порядку.

Досудове врегулювання

На етапі досудового регулювання проблемної заборгованості необхідно дотримуватися наступних кроків:

  • повідомити боржника про прострочення боргових зобов’язань;
  • бажано контактувати з боржником не тільки за допомогою телефону чи мережі Інтернет, а й призначати особисті зустрічі або, у разі, якщо боржник не йде на контакт, без попередньої домовленості, зустрічатися за місцем його проживання / роботи;
  • під час переговорів необхідно з׳ясувати причини відсутності платоспроможності боржника та визначити спільні дії по реструктуризації боргу, відстрочення платежів тощо;
  • необхідно розробити чіткий графік виплат та наполягати на неухильному його дотриманні з боку боржника;
  • якщо боргові зобов’язання передбачають нарахування відсотків за користування кредитом або пені за несвоєчасне погашення, є сенс зупинити нарахування для створення лояльних умов для боржника;
  • в разі відсутності реакції з боку боржника, можна звертатися до його близького оточення, для визначення спільних векторів поведінки щодо фінансової підтримки та допомоги розрахунку з боргами.

Звичайно, досудове врегулювання заборгованості – ідеальний варіант стягнення боргу, який зекономить час, сили та гроші. Але, в разі, коли боржник відмовляється погашати заборгованість, необхідно звертатися до суду.

Примусове стягнення проблемної заборгованості

Судове стягнення заборгованості передбачає наступні етапи:

  • офіційне повідомлення боржнику про намір звернутися до суду з позовом про витребування боргу;
  • підготовка документів, що підтверджують боргові зобов’язання;
  • написання позовної заяви;
  • участь у судових слуханнях (особисто чи через адвоката);
  • співпраця з виконавчою службою у питаннях накладення арешту на майно боржника.

На етапах судового стягнення боргу можливі ще такі варіанти як мирова угода в суді, яка зобов’язує боржника виплатити борг, можливе звернення до апеляційного суду, особливо, якщо дохід боржника невеликий і суд приймає рішення про реструктуризацію боргу, яка не задовольняє позивача тощо.

Якщо заборгованість можна віднести до категорії «безнадійної» і боржнику реально немає з чого повернути борг, то єдиним виходом буде співпраця з його оточенням, яка теж не гарантує позитивного результату.

В разі, коли мова йде про заборгованість з боку юридичної особи, для прорахування можливості повернути хоча б частину боргу краще замовити аудит компанії, щоб визначитися з активами та наявним майном.

В будь-якому разі, краще не допускати виникнення проблемної заборгованості, а, якщо вже така ситуація склалася, діяти виключно в межах правового поля, не вдаватися до погроз, шантажу, неетичної поведінки тощо.